CERITA PEMBERI DAN PENERIMA RASUAH.

RASUAH : MALAYSIA MERUNDUM LAGI, NEGARA ISLAM TERCOROT – harakah daily

Ketika Pulau Pinang diiktiraf kerana usahanya memerangi rasuah oleh Transparency International (TI), Malaysia terus merudum dalam Indeks Persepsi Rasuah apabila berada pada kedudukan ke-47 pada tahun 2008 berbanding tangga ke 43 pada tahun 2007.

Malah, kedudukan Malaysia lebih buruk dari Israel yang dilabel sebagai entiti haram pengganas dan negara yang dianggap kurang membangun seperti Botswana dan Bhutan. Israel berada pada kedudukan ke-33, Botswana ke-36 manakala Bhutan berada pada kedudukan ke-45.

Paling mendukacitakan ialah apabila indeks yang dikelaurkan oleh TI itu menunjukkan negara-negara umat Islam tidak mengamalkan ajaran Islam yang memerangi rasuah.

KAH KAH KAH…

woit… NAK BUAT MACAM MANA ? … kah kah kah…

kah kah kah.. PEMIMPIN NEGARA ISLAM BELI IJAZAH… kah kah kah..

kah kah kah… PERJUANGAN BUKAN MENENTANG RASUAH… kah kah kah…

kah kah kah… PERJUANGAN MELAWAN KONSERT….kah kah kah..

Dicatat oleh Tukar Tiub pada 1:10:00 AM

NOTA;

Selaku bekas penjawat awam, perkataan RASUAH ini sudah lali didengari samada semasa dalam perkhidmatan mahupun sehingga sudah jadi pesara kerajaan.

RASUAH ini sama juga seperti isu pelacuran, dadah dan lain-lain gejala yang sememangnya gagal di tangani oleh kerajaan secara total.

Telah lama dan ramai dari kita memperbincangkan ISU menangani RASUAH ini, namun tiada satu jalan yang konkrit dapat dikenalpasti bagi menanganinya dengan berkesan.

Kenapa dan mengapa ianya boleh berterusan sejak dahulu kala lagi. Jawapan ini sebenarnya ada pada diri kita sendiri. Perbuatan ini sebenarnya melibatkan dua manusia atau lebih yang mempunyai tujuan serta memeperolehi faedah bersama.

Sebagai bekas penjawat awam, sudah semestinya pengalaman lampau semasa bertugas mempunyai cerita mengenainya samada pernah terlibat atau pernah terhidu mengenai kegiatan rakan sejawat dan ketuanya.

Semua masyarakat umum tahu mengenai kegiatan penyalahgunaan kuasa dan rasuah ini. Semua juga telah mengenalpasti sektormanakah yang paling kuat sekali mengamalkan kegiatan ini. Marilah sama-sama kita bongkarkan secara tersendiri kepada umum agar pengamal perbuatan keji ini merasa malu sendiri walaupun dia bebas dari tindakan undang-undang.

Mari kita semua elakkan terlibat dalam amalan keji ini malah kita bongkarkan kegiatan ini pada umum.
Mari kita semua elakkan terlibat dalam amalan keji ini malah kita bongkarkan kegiatan ini pada umum.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s