NILAI CINTA MANUSIA

lakibunuh bini
Adakah kerana cinta membuatkan lelaki hilang pertimbangan

ALOR STAR: “Kalau hang tak mau hidup dengan aku, mai kita mati sama-sama.” Itulah kata-kata seorang warga emas sebelum secara tiba-tiba menikam isterinya selepas berang tindakan mangsa meminta cerai daripadanya dalam kejadian di Kampung Kuala Sungai, Alor Setar.

sumber berita harian.

APAKATA PAKSU PENCEN.

Cinta yang sebenar hanyalah pada Allah sahaja manakala cinta dunia ini hanyalah mainan nafsu semata-mata. Manusia menggunakan cinta hanya sebagai alat untuk memenuhi kehendak semata-mata. Itulah sebabnya jarang cinta dapat bertahan dan berkekalan lama.

Wanita masa kini dikatakan terlalu berharap dan menagih cinta. Sikap ini kekadang menyebabkan mereka sanggup mengorbankan apasaja termasuk diri sendiri. Kita sepatutnya menyayangi atau cinta pada diri sendiri terlebih dahulu sebelum menyintai orang lain.

Betullah kata pepatah ‘Cinta itu Buta’. Apabila sedang bercinta, kita hanya bayangkan kebahagian dan kemanisan tampa terlintas sedikitpun akan kepahitan dan kesulitan.

Lafaz cinta sahaja sebenarnya tidak cukup kuat untuk menjamin kebahagian kepada pasangan yang berhasrat untuk mendirikan rumah tangga. Cinta boleh terpadam pada bila-bila masa yang tidak kita ketahui. Ianya ibarat api lilin yang akan padam bila sampai waktunya dan ia juga boleh terpadam pada bila-bila masa kalau terkena tiupan angin.

Advertisements

One thought on “NILAI CINTA MANUSIA

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s