Pemurahnya Orang Malaysia…………….

Orang Malaysia terutamanya berbangsa Melayu memang terkenal dengan sifat pemurahnya. Oleh itu tidak hairanlah kalau kita lihat di sana sini berkeliaran segelintir manusia dari pelabagai bangsa mengusung resume untuk memohon bantuan kewangan.

Segenap pelusuk kita pergi terutama tempat tumpuan awam akan ada gulungan ini berkeliaran sambil melempar senyuman atau salam kepada kita dengan ramahnya. Mereka ini terdiri dari pelbagai keturunan, jantina dan berbagai warna kulit dan bangsa akan menyapa sambil menunjukkan kertas ‘resume’ bantuan kepada kita.

Pasti pernah anda ketemui situasi begini

Tak kira di Mesjid, medan selera, setesen pengankutan awam, tandas awam, pasar malam dan pasar sehari, tempat letak kereta, hospital, office, sekolah, pintu masuk bank dan akhirnya depan rumah kita dan pada bila-bila waktu mereka ini akan muncul.
Siap buka kaunter lagi kat Mesjid

Bersedekahlah dengan ikhlas jika itu kehendak anda. Jika tidak biarlah mereka dengan tugas sedemikian. Mungkin mereka ingin berbakti atau mencari pahala dengan cara demikian.Wallahhualam.

P.s. Paksu lebih gemar menggunakan cek berpalang dan dipos terus kepada yang berkenaan.

Advertisements

One thought on “Pemurahnya Orang Malaysia…………….

  1. Xkat derma 2-3 rggt mn da pemurah…rakyat malaysia ramai yg bkira jgk..suma nie ltk pd hati msg2..sy klau derma xmen la 2-3 ringgit..hbs kurang pon 2-3 ratus…:8)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s