Santan kelapa sawit pengganti terbaik……………….

Umum mengetahui santan kelapa, walaupun rasanya sedap dan digunakan dalam pelbagai masakan sama ada lauk pauk atau kuih, terutama dalam makanan tradisional, tetapi mempunyai tahap asid lemak tinggi yang boleh menjejaskan kesihatan jika diambil dengan kadar berlebihan serta boleh menyebabkan kegemukan.

Bagaimanapun, sekumpulan penyelidik dari Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) berjaya mencipta santan daripada minyak kelapa sawit yang setanding santan kelapa dari segi rasa dan rupa, malah mempunyai pelbagai khasiat, termasuk kandungan lemah tepu yang rendah dan lebih tahan la .

Sebelum ini, ciptaan santan sawit serbuk menerima pelbagai pengiktirafan dalam dan luar negara, termasuk pingat perak dalam Pertandingan Reka Cipta Antarabangsa Geneva pada 2000; Anugerah Inovasi Porim pada 1998. Oleh Mona Ahmad

Untuk maklumat lanjut, sila klik
http://www.khalissantan.com/v3/~kl
Sambung Baca: http://anizyn.blogspot.com/2009/07/santan-minyak-sawit-setanding-
kelapa.html#ixzz1AmeUagfm

Kata Paksu:Eloklah berubah kepada yang lebih baik dan murah. Sebagai negara pengeluar kelapa sawit yang besar sudah tentu boleh menghasilkan santan ini dengan mudah dan murah kosnya. Dan dengan terbukti bahawa penggunaanya tidak menaikkan paras kolesterol dalam badan kita, Insyaallah selamatlah kita yang menyukai nasi lemak, kari dan nasi kandag. Jom kita makan nasi Kandar Royale.

Advertisements

2 thoughts on “Santan kelapa sawit pengganti terbaik……………….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s