60 tahun masih gagah apa……….

Sapa kata umur 60 tahun dah tak boleh kerja…..tengok Pak Chik tu,umur dah lebih 70 tahun tapi masih kuat mental dan fizikalnya, boleh berniaga lagi tuuuu.

Semua warga tua di pejabat-pejabat kerajaan berseronok sungguh minggu ini dengan pengumuman Datuk Seri Najib melanjutkan had umur bersara wajib dari 58 kepada 60 tahun.

Antara yang paling seronok ini termasuklah ketua-ketua jabatan yang dijangka akan bersara pada 2012 nanti apabila umur mereka genap 58 tahun.

Pengumuman mengenai kenaikan had umur bersara wajib itu seolah-olah tambahan hayat yang sangat-sangat diperlukan bagi membolehkan mereka terus kekal melekat pada kerusi yang disandang sekarang selama 2 tahun lagi. Mereka juga akan turut menikmati tangga gaji baru dan mula berangan-angan agar dalam masa dua tahun ini akan pulak sempat menikmati kenaikan pangkat yang lebih tinggi sekaligus akan memperolehi pencen yang lebih besar nanti.

Walaubagaimanapun, keputusan itu memang wajar dan baik untuk semua penjawat awam. Ini memberi peluang kepada mereka untuk berkhidmat lebih lama dalam perkhidmatan awam dan memperolehi gaji akhir yang lebih besar serta dapat menyumbangkan idea dan kemahiran mereka dalam pembangunan sektor awam kerajaan.

Umur bukan penghalang kepada kita untuk terus berkhidmat dan mencurahkan bakti kepada masyarakat, bangsa dan negara kerana yang penting semangat juang serta kejujuran dan keikhlasan kita dalam menjalankan tugas itu adalah lebih penting dari segalanya.

Bagi Paksu, semua manusia sama sahaja tanggungjawabnya didunia ini, bekerja ke atau bersara ke, kita perlu berusaha mencari keredhaan Allah swt sementara berada didunia ini. Ini semua akan membolehkan kita berada disamping orang-orang yang beriman dan beramal soleh dengan Allah diakhirat kelak.

Advertisements

3 thoughts on “60 tahun masih gagah apa……….

  1. apabila dok kta keja aja…. masa bila kita nak beramal………….. kawan rasa umur 56/58 dah ok la boleh pincen…kan……..las las x sempat makan duit pincen ….dah gol……….ingat ingat lah…..tempk jantong…tanya sama hati….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s