Cintailah Sungai kita.

bandingkan antara kedua sungai berkenaan
bandingkan antara kedua sungai berkenaan

Cuba lihat keadaan dua Sungai berkenaan. Tentu anda nampak akan perbezaannya. Untuk makluman di sebelah kiri itu ialah pemandangan dari Sungai yang terletak ditengah-tengah bandaraya Alor Setar iaitu bersebelahan Mesjid Negeri kedah Darulaman.

Manakala dikanan itu, yang anda nampak dengan penuh warna warni dan suasana meriah itu pulak ialah sungai yang terletak berhampiran Wat Budha di pinngir bandar Hatyaai selatan Thailand iaitu yang dikenali Khong Hae Floating Market atau lebih dikenali sebagai Klonghae Hatyai Floating Market.

Ianya merupakan salah satu tarikan pelancong yang datang ke Hatyai dan wajib untuk dilawati. Keunikan Floating Market ini terletak pada barisan pekedai yang berniaga diatas sampan, jadi segala urusan pembelian dibuat ditepi sungai Klonghae. Untuk pengetahuan Floating Market ini hanya dibuka pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja.

Di tempat kita pun banyak sungai ada termasuk yang didalam bandar tapi selalunya banyak dengan papan tanda ‘Cintailah Sungai Kita’ dan adalah berberapa kerusi dan tanaman bunga yang menjadi tempat tumpuan kutu embun dan pasangan kekasih melepas rindu.

Harap-harap semua Sungai yang banyak di negara kita ini turut menjadi tarikan pelancung tempatan dan luar negara InsyaaAllah.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s